Novogodišnja ukrudba

Završiti ćemo ovu za sve pomalo tešku 2022. godinu satiričnim tekstom. Više sreće i pameti u 2023. godini koja dolazi!

Medijski spektakl

Srećom, ove se godine praznik Sv. Petra Čvrsteca, zaštitnika erektilne disfunkcije, točno poklapa s datumom održavanja dugo najavljivanog koncerta relativno poznate medijske zvijezde Maje Šuput. Zbog toga je naša turistička zajednica odlučila izvjesiti plakate kojima poziva na “Najkrući otočki advent” po svim javnim kućama i bordelima u Hrvatskoj i regiji.

Po čemu je ona točno poznata i kako je odabir pao na točno baš nju nije nam još jasno pa smo zbog toga odlučili istražiti njen glazbeni opus.

Medicina

U svojem glazbenom uratku Ženo draga gospođica Šuput kao bračna savjetnica daje niz upozorenja oko izbora budućeg životnog partnera koji prema njenom vrijednosnom sudu nije dokazano vjeran. Uzima i ulogu doktora iz više područja specalizacije pa je uspoređuje s “jabukom rumenom” čime je upozorava na vjerojatno povišeni tlak te govori kako zasad još “ima oba oka zdrava”, ali neka se u budućnosti pazi.

Zaštita na radu

U pjesmi Dođi mami obrađuje fenomenologiju zaštite na radu i slušnih smetnji u populaciji konobara, gdje mora uzastopno ponavljati da joj je čaša prazna i da je tražila vino, a ne to što joj je on prezentirao. Objašnjava da se vino pije usnama, ali da se i u posebnim trenucima konzumacija može u prenesenom značenju obavljati i očima te da zbog toga želi da joj se servira u za to odgovarajućoj čaši. Na njegov upit što da radi s praznim bocama i čašama, ona ga usmjerava da se bavi svojim poslom i da ne postavlja suvišna pitanja.

Bračno savjetovanje

Pjesma Ilegalno najvjerojatnije služi kao testament da se manjak moralnih ograda u konačnici isplati jer je tako dobivena korist veća nego mogućnost za gubitak. Svjesna da mnogi parovi u kasnijoj fazi veze prolaze određene teškoće ona nudi rješenje u povremenoj, jednokratnoj konzumaciji odnosa. Za lakše snalaženje prilaže i google pin lokacije na kojoj se treba dogoditi dugo očekivano otpuštanje negativne energije. Obzirom da je ona, prema svojim riječima, inicijator bračne nevjere samim time uklanja mogućnost prigovora savjesti kod jednokratnog partnera.

Iz sveg navedenog sada nam je jasno zašto su gradski oci i majke izabrali upravo ovaj koncert kao ono čime žele obilježiti ulazak u novu 2023. godinu, a to je briga za fizičko i mentalno zdravlje otočana. Svima je poznato da nezadovoljstvo vezom i zatomljenje prirodnih potreba može voditi u fizičko nasilje nad članovima u obitelji. Zato je bolje da se višak energije ispuca u odgovarajućim uvjetima prilikom čega je potrebno voditi računa da druga strana ne bude povrijeđena. U takvim prilikama reciprocitet aktivnosti je podjednako važan pa se stoga recept dr. Šuput treba primjenjivati na oba partnera.

Nagrade za posebna dostignuća u 2022. godini

Stručni žiri odlučio je dodijeliti niz nagrada za posebna dostignuća. Odabir nije nipošto bio lak jer je prijedloga i mogućnosti bilo mnogo, ali smo herojski za vas izdvojili nekolicinu najvažnijih.

Gradonačelniku Nikoli Grguriću dodjeljujemo nagradu Panem et circenses1lat. kruha i igara. U političkom kontekstu, fraza znači stvoriti javno odobravanje, ne izvrsnošću u javnoj službi ili javnoj politici, već skretanjem pažnje, odvraćanjem pažnje ili zadovoljavanjem najneposrednijih ili najnižih zahtjeva stanovništva, nudeći palijativ: na primjer hranu (kruh) ili zabavu (igre, cirkusi). za osobita dostignuća u skretanju fokusa javnosti dalje od općenito potrebitih; siromašnih osoba i osoba s tjelesnim ili psihičkim teškoćama. Uz nagradu dodijeljujemo portret Marije Antoinete koju je naslikao naš vrli umjetnik Dixi, primjerak knjige “Paralelni svjetovi” Michio Kakua te kartu Istre i Kvarnera da nam može točno pokazati o kojem on to Rabu okolo bulazni jer nitko od domaćih ne razumije o čemu on to priča.

Umirovljenom i već podosta bivšem glavnom konzervatoru RH Miljenku Lenku Domijanu dodjeljujemo nagradu Sycophant2Pojam označava neiskrenog laskavca i koristi se za nekoga tko prakticira ulizništvo (tj. neiskreno laskanje da bi se stekla korist ili prednost). za osobita dostignuća u održavanju odnosa s relevantnim ministarstvima. Osim nagrade dobiva i primjerak filma Planina Brokeback te romantični vikend za dvoje u Sv. Martinu na Muri, gdje on i ministar Butković mogu dalje u miru raspravljati o planovima za obnovu rapske baštine uz čašicu pjenušca. Povod nagradi su bili pretjerani javni iskazi ljubavi između njega i ministra Olega Butkovića zbog čega dan danas trebamo objašnjavati djeci koja su to vidjela “zač se oni dva barbe tako jako grlu” da pravi povod nije ljubav nego šoldi.

Slobodnom umjetniku Mladenu Šćerbu poznatijim pod nadimkom Ploka dodjeljujemo nagradu David Copperfield za još jedan iluzionistički trik kojim su Rabljani po tko zna koji put za pravi, ne tako virtualni šoldi dobili još jedan virtualni muzej, ovaj put Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba „JUXTA MARE“. Osim što je poznat po dugogodišnjoj suradnji s rapskim SDP-om u kojoj je uratkom Peti zvonik dokazao tvrdnju da je umjetnost u oku promatrača a šoldi u njegovom džepu, sada može mirne duše prodavati maglu zajedno s rapskim HDZ-om koji su jednake neznalice po pitanju umjetnosti ali jednaki znalci kada su u pitanju tuđi šoldi. Svi oni koji žele pravi muzej mogu dočekati njegovo otvorenje na gradskom groblju, u zagrobnom životu .

Direktorici turističke zajednice Ivani Matušan kao zaslužnu za opće unaprijeđenje rapskog turizma te naručivanje i provedbu nekoliko virtualnih i pravih projekata dodjeljujemo nagradu Zlatni cigalj3niska posuda s ručkom ili uškama; čabar, kaca, lagav, bačva u kojem može držati zrnje, kukce i sjemenke visoke nutritivne vrijednosti. Osim ove vrijedne nagrade dobiti će dva kubna metra kvarcnog pijeska s kojim može posipati pod nastambe i četiri stotine kvadrata travnjaka na kojem se može rekreirati.

Pročelniku Denisu Deželjinu za posebne zasluge prilikom rješavanja stambenih pitanja socijalno ugroženih stanovnika otoka Raba dodijeljujemo nagradu Carl Lewis4Bivši američki atletičar koji je osvojio devet zlatnih olimpijskih medalja, jednu srebrnu olimpijsku medalju i 10 medalja na Svjetskom prvenstvu, uključujući osam zlatnih. Za lakši uzmak od običnih građana koji nisu u stranci pa su time i nebitni, i da bi se lakše mogao baviti svim onim pitanjima koje mu gradonačelnik uvali jer se njemu ne da zaj*bavati, dobiti će par Nike tenisica i kvalitetne čarape dokoljenke.

Vijećniku Marku Sandaliću, menadžeru bez portfelja i spasitelju Rabljana od HDZ-a na isti način kao i pokojni Milan Bandić, zbog osobitog zalaganja na suradnji s gradskim vijećem dodjeljujemo nagradu Vidkun Quisling. Bez njegovog učešća ne bi bili realizirani dugo pripremani projekti, poput nasipavanja plaže i gradnje objekta na pomorskom dobru, instalacije ilegalnog kafića ispod najvrijednijeg povjesnog spomenika na Rabu i mnogi drugi. Osim nagrade dobiti će i periskop da može lakše vidjeti kuda točno ide dok se kreće unaokolo u guzici aktualne stranke na vlasti te neograničeni internet da im lakše može održavati Facebook stranicu. Nadamo se da će mu za njegovo zalaganje gradski oci ovaj put ubaciti njegov lokal u prostorni plan pa da će time postati legalan prije nego što ih sve policija pokupi u istražni zatvor.

Pjevačici i starleti Maji Šuput za žrtvovanje i opći doprinos podizanju otočkog morala i ne samo toga, dodjeljujemo nagradu Majka Terezija od Kalkute. Osim plakete dobiti će i tri jaka ventilatora tako da joj se ne počne topiti pitura kada se u prvim redovima sjate rumeni i uspuhani rapski mladići (i oni koji bi to željeli biti) te počnu zvjerski dahtati u ritmu njenih kretnji. Za osiguranje od tjelesnih nasrtaja na njenu osobu, Grad Rab je zajedno s odjelom divljači zagrebačkog zoološkog vrta pripremio poluautomatske puške sa strelicama za uspavljivanje i noćne durbine.

Zaključno, dodijeliti ćemo i bonus nagradu Najveći rapski seljak, za osobit doprinos uništavanju svega što su generacije Rabljana prije njega stvarale dobitniku već jedne nagrade, Marku Sandaliću. U ovoj bonus kategoriji imamo po prvi puta jednog mlađeg stanovnika grada Raba koji je umjesto putevima predaka krenuo putevima osvajača te nemušto i za mali novac pokušava komercijalizirati sadržaje koji već postoje u prekomjernom broju. Kao da mu to nije dovoljno, želi ostaviti svoj trag u beskraju građevinskim intervencijama koje bi trebale biti samo prema njegovom ukusu, odnosno nedostatku istog. Dok pacijent krvari naš doktor Sandalić priča o plastičnim operacijama nosa, čime izravno dokazuje da veličina glave zaista nema nikakve veze s njenim sadržajem.

Sretna Nova 2023. godina!


Tekst je satiričnog karaktera i ne odražava stvarne ljude i događaje.

Napomene

  • 1
    lat. kruha i igara. U političkom kontekstu, fraza znači stvoriti javno odobravanje, ne izvrsnošću u javnoj službi ili javnoj politici, već skretanjem pažnje, odvraćanjem pažnje ili zadovoljavanjem najneposrednijih ili najnižih zahtjeva stanovništva, nudeći palijativ: na primjer hranu (kruh) ili zabavu (igre, cirkusi).
  • 2
    Pojam označava neiskrenog laskavca i koristi se za nekoga tko prakticira ulizništvo (tj. neiskreno laskanje da bi se stekla korist ili prednost).
  • 3
    niska posuda s ručkom ili uškama; čabar, kaca, lagav, bačva
  • 4
    Bivši američki atletičar koji je osvojio devet zlatnih olimpijskih medalja, jednu srebrnu olimpijsku medalju i 10 medalja na Svjetskom prvenstvu, uključujući osam zlatnih

Pratite nas i na Facebooku

Pridružite se raspravi. Neka se i vaš glas čuje!