Izgubljeni u prijevodu

Danas je građanima Ured Gradonačelnika zajedno s predsjednikom i prvim potpredsjednikom Gradskog vijeća Grada Raba predstavio svoju inovaciju u upravljanju otokom. Prema zamislima tog trojca, potreban je ured Gradskog vijeća u koji u uredovno vrijeme mogu doći građani i komunicirati svoje probleme i prijedloge. Vidjet ćemo zašto je to potpuno pogrešno i promašeno u samom početku.

Tiskovna konferencija u Maloj vijećnici

U svojem obraćanju, tiskovnu konferenciju za javnost otvorio je Željko Dumičić, predsjednik GVGR iz Male vijećnice, nove prostorije predsjedništva GV. Na samom početku se prisjetio sada već davne konstituirajuće sjednice GV gdje je napomenuo da je “to neka nova energija, neki novi ljudi” što je, po svemu sudeći, podloga za današnje događaje. Prema njegovim riječima, namjera osnivanja Ureda GV je način kako približiti rad GV građanima, čuti njihove probleme, i da građani na taj način mogu sudjelovati u njegovom radu.

Nakon kratkog uvoda, uz obostani srdačni smješak, riječ je preuzeo Marko Sandalić, prvi potpredsjednik GV za kojeg se govori da je inicijator ovog projekta (iako je poznato da ideja datira još iz 2015. godine i da ju je predložio jedan drugi vijećnik, op.ur.). Naglasio je da mu je drago da je Mala vijećnica bogata stilskim namještajem iz nekoliko epoha. Još jednom je naglasio da želi približiti rad GV, da želi čuti inicijative, projekte te da “(oni) žele razgovarati s ljudima koji žele napraviti nešto dobro za ovaj otok”. Precizirao je, “želimo staviti njihove ideje na papir, prenesti gradonačelniku sa ciljem da brže realiziramo projekte”. Pojasnio je da na taj način spomenuti ured služi da dođe do ljudi koji se žele uključiti u rad. Također je primijetio je da “na otoku vlada prilična inertnost, zašto je to tako”. Pitamo se i mi.

Nismo tu da bi bili nekakav ured, koji je otvoren, ovo je na volonterskoj bazi, i tu smo zaista da napravimo konkretne korake. Ne znam koliko me znate-ne znate, ja sam čovjek koji je dosta konkretan i zaista, nakon mjesec dana, ako gradonačelnik kaže “Čuj, Marko, od ovoga nema ništa, ni to onako kako smo mislili, nećemo”. Znači, mi nakon mjesec dana, dva-tri mjeseca moramo vidjeti nekakve konkretne rezultate, i vi kao građani morate vidjeti nekakve konkretne rezultate, eto toliko.

Marko Sandalić, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Raba

Konferenciju je nastavio gradonačelnik Nikola Grgurić koji pozdravlja inicijativu i kaže da je “apsolutno dobrodošla” te da se njome potvrđuju namjere gradske uprave “da se s vremena na vrijeme, iz vremena u vrijeme, svakodnevno, svaki mjesec, svaku godinu otvaramo sve više prema našim sugrađanima”. U nastavku je istaknuo vanjske razloge za donošenje svojih odluka, zakonski uvjetovane obaveze kojih se mora pridržavati i slično. Posebno je izdvojio je da je “transparencija rada gradske uprave, po pravilu, uvijek odlična”. Nadovezao se na nedavno zajedničko kreiranje proračuna zajedno s mjesnim odborima i na zborove građana koji su zbog mjera uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19 onemogućile njihov rad. Prema njegovim riječima, gradska uprava sve to čini da “mi pomoću toga nekako oslušnemo teren, da damo ljudima na važnosti” jer “rad gradske uprave bez njih nije moguće financirati“.

Sandalić je, upitan za detalje, u nastavku rekao “da temeljne smjernice rada Ureda GV postoje, ne bi išao u detalje”. Nadalje kaže kako je rad ureda javan što će “dokazati kroz budućnost, kroz buduće press konferencije, obavještavat ćemo ljude na koji način funkcioniramo”. Također, navodi da će u budućnosti biti dostupan i kontakt Ureda te način kako doći na sastanak u Ured. Nastavno, Željko Dumičić je najavio “još noviteta u radu gradskog vijeća”, bez specifičnih detalja. Sandalić se nadovezao rekavši da je “rad Ureda najavljen na samom početku prije više od godinu dana, trebalo nam je vremena dok se posložimo”.

Kao odgovor na novinarski upit portala Rab danas o rekonstrukciji Velike vijećnice gradonačelnik nije specificirao kada se točno misli krenuti u rekonstrukciju, ali je naveo da će to biti u skorije vrijeme jer želi približiti rad vijeća građanima.

Mi želimo jedan dio funkcioniranja Gradskog vijeća prebaciti u digitalni, tu su planirani nabavci tableta, odnosno laptopa onako kako se ponudom odluči što je bolje, da izbjegnemo masovno kopiranje materijala, i normalno, nekakav medij s kojim će moći svi nazočiti sjednicama, dakle ima noviteta. Cilj je osnovno, ekonomičnost, drugo brzina i povećana apsolutna transparentnost. Onaj koji želi biti gost na sjednici moći će kroz materijale sam pratiti.(…) Transparentnost je neupitna, zakonski okviri su neupitni.

Nikola Grgurić, gradonačelnik Grada Raba

Tko ima hrabrosti, rad Ureda GV je srijedom i četvrtkom 9-13 sati.

Zašto je to sve pogrešno?

Gledajući njihov nastup više se stječe dojam da je ovo još jedan od ad hoc pokušaja približavanja potencijalnim glasačima. Manje se stječe dojam o tome da njih trojica zaista znaju što pričaju i žele raditi na “približavanju rada GV građanima”. Kao da gledamo učenike koji moraju usmeno odgovarati, a nisu ni pipnuli gradivo pa bacaju sve što im padne na pamet. Više od dvije godine nakon spominjanja, kako to Sandalić napominje, oni nemaju plan i program, kontakt adresu, donesen pravilnik i procedure. Mislim da ne trebamo više govoriti o ovoj temi.

Osnovna premisa je pogrešna, a ona je pogrešna zato jer je uloga političara identifikacija problema i davanje rješenja, a ne žicanje građana da im kažu o čemu se radi pa da onda partikularnim ustupcima skupljaju glasove.

Grad Rab nema sustav upravljanja zadacima, kao ni organizacijske sposobnosti i ljudstvo da to napravi. Dokaz tome je skup od najmanje pedeset javno dostupnih, velikih i neriješenih problema na koje građani upozoravaju desetljećima. Grad se zbog tog nedovoljnog i slabog kadroviranja odavno bori s tekućim problemima, a kamoli da se hvata u koštac sa zaostatcima.

Čemu služi Zakon o općem upravnom postupku ako je probleme građana moguće rješavati iza zatvorenih vrata s pojedinim vijećnicima, koji uzgred nisu niti dovoljno stručni da mogu procijeniti ispravnost namjera podnositelja prijedloga? Kako su oni to zamislili, da Sandalić ili netko drugi sjedi u uredu i zapisuje na papir i onda to prosljeđuje gradonačelniku? Tko mu je dao takve ovlasti i prema kojim osnovama?

Grad Rab nema metode i sustave putem kojih bi upravljali zahtjevima građana na transparentan i svima dostupan i vidljiv način

Svojim prezentacijama, ova trojica ne ulijevaju povjerenje da uopće znaju o čemu pričaju te nekome stručnijem izgledaju pomalo smiješni, na rubu tragičnog. Ta njihova retorika ne služi ničemu osim da hrpom keyworda, ključnih riječi, zasipaju otočane koji tada stječu dojam da oni nešto zaista i rade. Oni nisu pronašli način pomoću kojeg će otkrivati, popisivati i rješavati probleme, samo su našli način kako instalirati još nekoliko fotelja za svoje koalicijske partnere.

Tko malo bolje poznaje rad ove trojice činovnika zna da su za tako nešto nespremni i nedovoljno upućeni. Bez vanjske pomoći, pogotovo rapski Zekanović, nemaju teoretske šanse da riješe otočke probleme jer ih raskrinkava dosadašnja evidencija nagomilanih problema. Što će onda oni Rabu i gradskoj upravi ako za njihov posao Rabljani još jednom moraju nekoga platiti da bi ga obavio?

Njima bi možda ipak bilo bolje, prije nego što se ulove ćorava posla, da riješe ono od prije za što su već plaćeni i zbog čega su u datom trenutku dobili povjerenje glasača. Možda bi im bilo bolje da si ne idu stvarati dodatni posao jer je vidljivo da im ne ide ni ovaj osnovni.

Pratite nas i na Facebooku

Pridružite se raspravi. Neka se i vaš glas čuje!